Podzimní prázdniny v Praze

28.10.2015 07:00

Ve dnech 28. - 31.10. jsme strávili podzimní prázdniny v Praze. Největším lákadlem byla návštěva Aquapalace.

Akce byla dotována z rozpočtu města.

Podzimní prázdniny v Praze

Letos jsme se rozhodli strávit podzimní prázdniny v Praze. Ve středu ráno jsme vyrazili do Bohumína a pak vlakem přímo do Prahy. Metrem jsme se dopravili na ubytování, poobědvali a vydali se do centra. Vzhledem ke státnímu svátku byly otevřeny některé objekty normálně nepřístupné. Navštívili jsme připravované Železniční muzeum, kde byl k vidění vagon následníka trůnu – Františka Ferdinanda d´Este. Pak jsme zvolna procházeli historickým centrem a večer skončili vyhlídkou na Prahu na Pražském hradě. Cestou zpět jsme ještě vystoupili na stanici Vyšehrad a podívali se na noční Prahu z jiné strany.

Ve čtvrtek jsme společně zašli na velký nákup a pak jeli do Aquapalace, kde jsme se bavili až do podvečerních hodin. Odpoledne nám také zpestřily soutěže s kovbojem, kde každý mohl získat drobnou cenu. Cestou na ubytovnu jsme se zastavili v pizzerii na Opatově a nakoupili skvělou pizzu pro všechny.

V pátek jsme využili celodenní jízdenky MHD, abychom poznali nejdelší jezdící schody na Mírovém náměstí, pak jsme pokračovali na stanici Hradčanská a pěšky se vydali na Pražský hrad. Po prohlídce chrámu sv.Víta jsme se vzájemně fotografovali se skupinou Indů, pro které naše blonďaté děti byly velkou atrakcí. Přes hodinu jsme strávili prohlídkou Zlaté uličky a potom jsme se šli seznámit s Příběhem starého hradu. Po obědě jsme si ještě prohlédli Starý královský palác a pak se vydali na Petřín. Někteří z nás si užili bloudění v zrcadlovém bludišti, kluci si pak zahráli na honěnou v přírodním bludišti vedle rozhledny. Lanovka byla mimo provoz a tak jsme museli pěšky dolů ke Karlovu mostu. Už se stmívalo a tak i centrum Prahy bylo krásně osvětlené. Podívali jsme se na postavičky orloje a pomalu se přesunuli k Prašné bráně, odkud měl odcházet průvod strašidel. Dostavilo se jich jen pár a byla nám zima, tak už jsme jeli na ubytovnu.

V sobotu jsme se rozhodli navštívit ještě horu Vítkov. Cestou jsme si prohlédli Armádní muzeum. Zbraně z 1. i  2.světové války zaujaly i děvčata a strávili jsme tam více než hodinu. Ještě jsme rychle vyběhli nahoru vyfotografovat se u sochy Jana Žižky a už byl čas vrátit se na oběd. Po obědě jsme naposledy jeli metrem na hlavní nádraží a vlakem do Bohumína, kde již čekali rodiče.

Musíme pochválit všechny účastníky akce. Nikdo se nezranil ani neutopil. Také se nikdo neztratil, přestože jsme občas nastoupili do špatného spoje a museli rychle přesedat. Děvčata byla velmi šikovná nejen při vaření, ale i při následném umývání nádobí a úklidu kuchyně.

A jak jsme to zvládli finančně? Z rozpočtu města jsme dostali finnační příspěvek, což nám umožnilo pobýt v Aquapaláci v Čestlicích celý den. Na cestu tam i zpět jsme využili víkendovou slevu ČD, ubytování jsme si zajistili na ZŠ na Spořilově. Vařili jsme si ve školní kuchyňce a nakupovali v blízkém Albertu. Pro vstupné na Pražský hrad jsme využili slevy pro školní skupiny a Armádní muzeum bylo úplně zdrama. Oddílovou pokadnu tedy akce zatížila jen mírně.